“A harang hangját hallva a gondolatok elülnek. A bölcsesség növekszik, világosság jön.”

Esti harangének

A tibeti hangtálakkal először, mint zenész találkoztam 2011-ben egy jóga ashramban. Azonnal megragadott az a mély harmónia amit a megszólaltatásuk közben éreztem, mondhatni szerelem volt első hallásra. Ettől fogva gyűjtöm mind a tálakat, mind a hozzájuk kapcsolódó tudást, (mely legtöbbször gyakorlati, intuitív módon jelenik meg), s részt vettem számos ún. hangtál fürdőn is.

Ez utóbbival kapcsolatos élményeimet nehéz szavakba önteni, hiszen egy szubjektív belső utazásról van szó, de általánosságban elmondható, hogy egy hangtál fürdő (legyen szó csoportos, vagy egyéni kezelésről), már a helyszínre tartáskor “elkezdődik”. Úton vagyunk valahová, ahol remélhetőleg kiléphetünk kissé a sodró hétköznapokból, s egy pihent és ellazult állapot eléréséhez nem valami kevésbé pihentető pótcselekvéshez folyamodunk, hanem teszünk valamit magunkért. A hangtálfürdő helyszínére érve pedig már nincs más dolgunk, mint hogy kényelmesen elhelyezkedjünk egy polifoamon takarónkkal, párnánkkal, mintha alváshoz készülődnénk. Ebben a nyugodt és kellemes állapotban szólalnak meg halkan, lassan először a kisebb tálak, csengők éteri hangjukkal, majd fokozatosan a többi tál is belép több- szólamú és hosszantartó rezgésével, mely a mély ellazultság és a belső csend állapotába viheti az embert gyakorlatilag percek alatt. Mintha az ébrenlét és az álom határvidékén járnánk, ahol a harmóniák zengése kísér. Nem is konkrét zenei élmény ez, talán a templomi harangok játékára asszociálhatunk a tálak hangjára gondolva, de valahogy mélyebb, és áthatóbb az élmény, mintha a testünk is “fürdene” a hangokban, a rezgésekben. Sokan már ezen a ponton elalszanak, az ő számukra most ez a pihenés. Mások ébren vannak, de mintha álmodnának, képek, alakok, jelenetek villanhatnak fel előttük, vagy egy-egy élethelyzetre, szituációra látnak rá, egy egészen más nézőpontból. Mindenki azt kapja, amire az adott pillanatban szüksége van. Ám bárhogy is történik, a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz mindenkinél: egy mély relaxált tudatállapotban eltöltött óra nagyon előnyős hatással van a mentális és fizikai állapotunkra.

A közel 10 év alatt mióta tibeti hangtálfürdőket tartok sokszor kérdezték már tőlem, hogy rám is ugyanolyan hatással van e tálak hangja, mint a résztvevőkre. Egyrészt igen, hiszen részesülök benne, másrészt a mély ellazulás helyett egy egyfajta flow élményben, improvizatív módon építem fel a rendezvények koreográfiáját, mely külön örömmel tölt el, nincs két egyforma alkalom.

A hangtálfürdőt ajánlom tehát mindazoknak, akik kedvet kaptak hozzá, hogy kipróbálják a belső csend és az ellazultság elérésének ezen igazán egyszerű módját.

Árak:

  • Csoportos hangtál fürdő: 1500 huf/fő/60 perc
  • Egyéni hangtál fürdő: 6000 huf/30 perc